3 Tips menulis di Facebook personal dan media sosial lain juga

Hai ! Mesti ramai suka menulis di media sosial. Malah ada yang menulis secara santai atau menulis untuk cari followers serta pendapatan.

Tapi ada beberapa tips saya nak kongsi bila kita menulis di media sosial ni supaya kita dapat mengelakkan hal-hal yang tak diingini seperti bergaduh, kena report, kena saman dan lain-lain lagi.

Ini tips nya ya :

  • Facebook
  • Twitter
  • Tumblr
  • Pinterest
  • Gmail

dont copy

  • Elakkan ‘copypaste’ .

Walaupun kita selalu dengar orang kata, ‘alaaa.. ilmu itu luas, ilmu itu milik Tuhan’, tapi percayalah, orang yang menulis dan buat copywriting, storytelling , artikel atau apa sahaja konten di media sosial dia, bukan dalam masa 1 minit. Kadang-kadang 3 kali masak megi pun dia belum dapat idea nak menulis. Dia perlu membaca dan buka minda seluas-luasnya untuk dapat idea nak tulis apa.

  • Facebook
  • Twitter
  • Tumblr
  • Pinterest
  • Gmail

no politics

  • Elakkan menulis tentang politik.

Biarkan orang politik sahaja berpolitik. Kita orang berbisnes ni, kita terus berbisnes . Sebab kita nak jual produk kat semua orang tak kira parti politik apa pun kan ? Janji kita boleh jana pendapatan dan bayar bil-bil kita nanti. Audien tak suka posting berunsur politik kerana mereka rasa ianya tiada kaitan dengan mereka.

  • Facebook
  • Twitter
  • Tumblr
  • Pinterest
  • Gmail

no racism

  • Elakkan posting berunsur ‘racism’.

Be natural. Tak kiralah kita berbangsa atau beragama apa, kita hormati agama masing-masing. Elakkan mengutuk atau mempersoalkan agama orang lain kerana aktiviti ibadah masing-masing tak sama. Walaupun berbeza agama, tapi semua agama menuntut penganut mereka jadi orang yang baik-baik.

 

Harap 3 tips ini dapat membantu semua menulis dengan baik. Kita nak elak dari sebarang perbalahan. atau paling teruk kita boleh disaman atas sebab-sebab tertentu. Jadi, tak berbaloi lah kalau nak main media sosial tapi sampai kena tindakan kan ?

  • Facebook
  • Twitter
  • Tumblr
  • Pinterest
  • Gmail

Kelas Zoom Qasrina

Saya yakin team Qasrina Beauty yang komited hadir kelas setiap minggu semuanya hebat-hebat belaka dan pasti disukai oleh pelanggan masing-masing.

https://qasrinabeauty.com/3-tips-menulis-di-facebook-personal-dan-media-sosial-lain-juga/

  • Sign Up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Pin It on Pinterest